Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Consciencelaan

 

De H.Consciencelaan bevindt zich langs de groene vesten in Brugge. Zij biedt aan de wandelaar of jogger een vloeiende overstap om te genieten van de rustige en groene oase juist buiten het drukke stadscentrum. 

 De naam dankt zij aan Hendrik Conscience; de man waarvan men zei dat hij zijn volk leerde lezen. Hij leefde van 1812 tot 1883; onder zijn voornaamste werken vindt men o.a. De leeuw van Vlaanderen en De loteling. Men vindt er ook de Godshuizen “Reypheus en Roussel” gesticht rond 1905 en zopas volledig gerestaureerd en intussen terug volledig bewoond.

Deze godshuizen maken één geheel met de huisjes in de Van Volden- en Boeveriestraat.In deze straat spoorde rond 1914 ook een stoomtram die de verbinding met Knokke realiseerde. 

    

                                                    

 

 

 Kannunik Duclos woonde een periode in nr 16. De gedenkplaat vindt men terug op de voorgevel. Hij was geboren in Brugge in 1841; was o.a. pastoor in Pervijze. Keerde in 1903 terug naar Brugge en overleed er in 1925. Hij was vooral bekend door zijn medewerking aan het tijdschrift “Rond den Heerd” en zijn inzet voor de Blindekenskapel. .